Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız Kokusu

Ağız Kokusu veya Nefes Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Kötü ağız kokusunun çeşitli sebepleri vardır, bunlar ağızda ve dişlerde kalan yiyecekler, dil, diş etleri ve ağız içinde bulunan diğer yapıların bakteri oluşturması olarak sıralanabilir.

Ölen bakteri hücreleri nefesinizin kötü kokmasını sağlayan sülfür bileşiğini serbest bırakır. Soğan ve Sarımsak gibi besinler de nefesinizin kötü kokmasına katkıda bulunur.

Diş fırçalama, gargara ve diş ipi sadece kötü kokuları maskelemektedir.

Dişeti hastalıkları, çoğunlukla dişlerde sürekli oluşan bakterilerin yapışkan ve renksiz plak oluşturmasından kaynaklanır. Kuru ağız veya salya(tükürük) azalması da kötü kokulara neden olabilir. Salya, ağzımızı ve kötü kokulara neden olabilecek parçacıkları temizler. Tükürük bezlerinin salya üretimini azaltması kötü kokuların ana sebeplerindendir.

Tütün ve tütün ürünleri ağız kokusu, diş lekesi ve dişeti dokularınızı tahriş etmenin yanında tat alma duyunuzu da zayıflatır.

Kötü nefes solunum yolu enfeksiyonu, kronik sinüzit, kronik bronşit, şeker hastalığı ve karaciğer veya böbrek rahatsızlığı gibi ciddi bir sağlık sorununuz olduğu anlamına da gelebilir.

Kötü ağız kokusu oluşturabilecek bazı hastalıklar;
-Şeker Hastalığı

-Karaciğer Yetmezliği

-Akciğer Apsesi

-Karaciğer Sirozu

-Böbrek Yetmezliği

-Difteri

-Dizanteri

-Kızamık

-Tüberküloz

Ağız Kokusunu Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Günlük fırçalama, diş ipi ve diş hekiminde düzenli profesyonel temizleme ile kötü ağız kokusunu önleyebilirsiniz. Genellikle kimsenin fırçalamadığı dilinizi de düzenli olarak fırçalamayı unutmayın, dilimiz bakterilerin kolayca yerleşmesini sağlayan çukurlardan oluşmaktadır.

Düzenli ağız bakımı ve düzenli kontroller sayesinde kötü ağız kokusunu önleyebilirsiniz. Düzenli ağız bakımınızı ve kontrollerinizi yapmanıza rağmen kötü ağız kokusu devam ediyorsa sürekli olarak kullandığınız ilaçların veya sürekli olarak tükettiğiniz gıdaların bir listesini yapıp doktorunuza danışın, bazı ilaçlar ve gıdalar kötü ağız kokusuna sebep olabilir.

Yanlış temizlenmiş veya temizlenmemiş protezler de ağız kokusuna neden olabilecek bakteri oluşumuna veya yediğiniz gıdaların protezlerin aralarına kaçmasına ve kötü ağzı kokusuna sebep olur. Çıkarabilen protez kullanıyorsanız yatmadan önce protezlerinizi çıkartıp protez fırçası yardımı ile tamamen temizlendiğine, yemek artıkları kalmadığına emin olana kadar temizlemeyi unutmayın.

Kötü ağız kokusu diş eti hastalığına bağlıysa hastalığın tedavi edilebilmesi için diş doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Diş eti hastalığı, diş eti dokularının dişlerden çekilmesine ve cepler oluşturmasına neden olabilir. Bu cepler derin için oluşabilecek bakteri ve plağın temizleme işlemini sadece diş doktorunuz yapabilir.

Previous Article

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: